Sunday, 5 June 2011

jutawan buta huruf???

spa cakap owg pandai ja ley jadi jutawan..??? hahaha... OPS kaji nk cita sal artikal mymetro 5jun 2011.. tentang tokoh atau jutawan...  kita ambik pegajaran dya k...
siapa dya?? dya ialah Andreas Panayiotou umoq 45... jutawan menduduki tangga ke -200 orang paling kaya di britain. kira tokoh la... pa yg menarik pasai dya??? dya merupakan individu yg tidak tahu membaca?? atau buta huruf..

sedikit artikal daripada mymetro tok dikongsi...

LONDON: Seorang jutawan yang tersenarai selaku antara orang paling kaya di Britain semalam membuat pengakuan mengejut - dia tidak tahu membaca.
Andreas Panayiotou, 45, tidak boleh mengisi sendiri borang pasport paling mudah. 

Dia juga terpaksa memberi tumpuan untuk mentafsirkan tanda jalan apabila memandu. 
Bapa lima anak itu yang mempunyai kekayaan mencecah £400 juta (RM2 bilion) dan menduduki tangga ke-200 orang paling kaya di Britain mengaku: “Ketika kanak-kanak, saya berusaha sedaya upaya untuk membaca.“Tetapi otak saya tidak dapat mentafsirkan huruf yang membentuk perkataan itu.”


Selepas meninggalkan sekolah pada usia 14 tahun tanpa sijil, dia belajar mengatasi masalah disleksia yang dihadapinya itu dengan menghafal bentuk perkataan penting. 
Bekas peninju itu yang dilahirkan di London dari keluarga keturunan Greek Cyprot bagaimanapun berkata: “Saya menghadapi masalah besar apabila menemui perkataan yang saya tidak pernah jumpa. 
“Di jalan raya, saya tyerpaksa menumpukan perhatian sepenuhnya untuk membaca tanda jalan. Ia sentiasa merisaukan saya. 

“Mengisi borang seperti kawalan kastam juga menjadi masalah.” 
Meskipun buta huruf, Panayiotou kini memiliki tiga pesawat, satu daripadanya jet Gulfstream berharga £40 juta (RM200 juta), dan sebuah kapal layar berharga £12 juta (RM60 juta). 
Dia tinggal di rumah di Epping Forest, Essex, yang kawasan tanahnya seluas 20 ekar. 
Panayiotou yang menyuarakan hasrat untuk membantu mereka yang mengalami disleksia sepertinya berkata: “Ketika kanak-kanak, saya tidak suka membaca. Apabila dewasa, saya mengatur kehidupan seharian saya supaya dapat mengelak daripada membaca.” - Agensi


rezeki nie ada ja kt mana2... mybe dya bnyk usaha.. cuba kita byngkn.. kita yg boleh baca nie?? cmna?? 
pgajaran xsmstinya owg yg pandai nie pandai dlm smua bidang..  n xsmtinya kita bodo nie bodo dlm smua bidang...

nsihat..

bila kita kt atas nie...jgn lupa usha2 owg bwh... cbb owg bwh nie la buat kita dok kt atas..
klaw belajaq tinggi2... tpi ngn ngn mbe2 hampa ex(belagk) hampa tggu... bsk2 silap2 hampa keja ngn mbe2 yg hmpa ex tu... dunia nie kecik ja.. igt la... hebat mna pn kita.. bsk2 balut kain putih sma gk...


No comments:

Post a Comment