Wednesday, 29 June 2011

durian khasiat atau???????

bwu pas durian tdi...so aku pk2 gk...pa yg bgusnya mkn durian nie ea?? aku taw mkn ja.... kesan baik o buruk durian nie aku xtaw?? setelah aku baca2 n korek2 aku jumpa nie... so boley la kongsi2 tok pegetahuan la...

pergghhhh... sdp kowt..aku mkn tdi...hihihih

aku bagi fakta2 ckit nah...

Ada kajian mendapati durian dapat mengelakkan jangkitan kulat. Ini kerana kandungan zat besi yang tinggi membantu sel darah putih menghasilkan kimia semulajadi membunuh jangkitan.

Durian juga mengandungi asid amino dan vitamin B, C dan E dan ia tinggi kandungan anti-oksidan. Anti-oksidan membantu memperlahankan kemusnahan sel-sel kesan dari radikal bebas seperti pencemaran udara dan asap rokok. Dengan cara ini, ia mengurangkan proses penuaan membuatkan kita awet muda. Ia juga baik dimakan ketika demam.


hihihihi...awet muda bai... baik mkn bnyk2...ptt la...aku asa muda ja skunk nie... hihihihih...
kesan buruk bla mkn  durian nie, kita niri pn taw... panas badan, n mulut berbau la...hahahaha... moga2 dpt mempertambahkn pgthuan kita ... peace V.. terbaik daqi ladang.. 

Monday, 27 June 2011

laki & bedak sejuk??

hahahhaha...bosan2 so aku kupas2 la ckit topic laki dan bedak sejuk?? salah ka laki nk pkai bedak sejuk?? hahahaha....tpi kenapa rmai lelaki lebih memilih pencuci muka berbandaing bedak sejuk?? 


 
pic hiasan

comel kn klaw laki pkai?? bley kira la bpa ramai laki pakai...kn?? sapa asa nk cute baik pakai... hahahaha... bedak sejuk nie kira dh serasi la ngn ppun... laki klaw pkai kna bahan la...." hai bang!! jaga muka ke??" hahaha...mcm2 ag la... time aku stdy dlu pn aku asa 

                                20% ja laki yg pkai bedak sejuk
                                30% pkai pencuci muka 
                                50% xpakai sebarang pencuci muka o alat2 muka...

besa la laki kn... aku pn pkai sabun mndy ja.. boh muka... hihihi... kurang la ckit2 minyk... nk jaga muka 100% nie.. bukan dya la... perlu modai besaq.. 1st pencuci muka la.. pas2 pelembab, pas2 tu  anti-ultra UV la.. mcm2 la ag la ..aku pn xtaw..cbb bnyk sgt dh kt pasaran skunk nie.....bukan aku la tu nk pkai bnda2 cm2.....hahahaha.. 

berbalik pada topic.. aku nk galakkn la laki pkai bedak sejuk.. xslh pn... aku asa lagi ok drp pencuci muka yg lain... cbb xda bahan2 kimia yg pelik2 n yg merbahaya.. ramuan bedak sejuk pn simple ja... murah pn murah...hahahah...  

kenapa perlu pkai??? hahaha...untuk :-

  1. melicinkan kulit muka
  2. memberi kesegaran pada kulit
  3. kurangkn pegeluaran minyak pada muka
  4. menghilangkn sel2 kulit mati
  5. membersih dan menegangkan kulit wajah dan lain2...
klaw xcya cuba la... hahahah... xrugi pn kn...semurah 1ringgit...=) jimat cekap dan terbukti berkesan... hahahaha... peace V terbaik daqi ladang...


Sunday, 26 June 2011

mati selepas upacara pengkebumian diri sendiri??

Fakta menarik yang aku baca mymetro semalam... nk taw??? jp2 aku share bgi kt ampa yg mna xda baca..aku taw ampa nie maleh nk baca klaw yg laki nie baca surat khabar pn kt sukan ja kn?? klaw ppun gosip2 la...hahahhaha. aku nk kongsi2 la ckit cerita yg menarik.

ppun tu la  mangsa kejadian..




KAZAN (Russia): Seorang wanita mati akibat serangan sakit jantung berpunca daripada kejutan besar dialami apabila tersedar di majlis pengkebumian yang diadakan untuknya.
Fagilyu Mukhametzyanov bagaimanapun tersedar ketika anggota keluarganya menangis di sekitar kerandanya yang terbuka.

Wanita berusia 49 tahun itu menjerit apabila menyedari mereka bersiap sedia untuk mengebumikannya.

Dia dikejarkan ke hospital. Doktor kemudian mengisytiharkan dia mati akibat sakit jantung.

Suaminya, Fagili, 51, berkata: “Matanya berkedip-kedip dan kami serta-merta menghantarnya ke hospital.


“Bagaimanapun, dia hanya hidup untuk 12 minit lagi sebelum mati semula. Kali ini, dia pergi selama-lamanya.” Fagili berhasrat menyaman hospital berkenaan.

“Saya sungguh marah dan mahukan jawapan. Isteri saya ketika kali pertama dibawa ke hospital tidak mati tetapi mereka berkata dia mati.

Mereka sepatutnya boleh menyelamatkannya,” kata Fagili.

Jurucakap hospital berkata: “Kami sudah memulakan siasatan.” - AP


lumrah alam kn?? nsib xtanam ag... klaw x.. lagi la terseksa kn??... yg xtahan tu boleh plk sdaq time nk kebumi... tpi xtanam pn mati trus.. cbb tkjut...adesss!!!... cuba bynkn kita time tu??? sdaq2 owg nk tanam kita?? dgn amalan pn xckup ag... cmna la kn?? semoga kita mati dalam keadaan beriman... amin... peace v...terbaik dari ladang...

Saturday, 25 June 2011

khasiat tahi hidung


hahahhaa.. salah satu fakta lain yang menaraik aku nk kongsi dgn ampa smua... iaitu khasiat taik idung..hihihihi... fakta nie pn ramai yg dh taw.... jz saja la nk kongsi2 kt spa yg xtaw...  antara khasiat tahi idung nie seperti mengukuh sistem imunisasi tubuh. ada gk owg kata mkn taik idung nie bole jadi kn kita cerdik... hihihihi...lawak kn?? tu pn klaw da owg sggup mkn la sisa2 tu... =)  tpi owg putih galakkn kanak2  kecik mkn sisa2 tu... cbb owg xla kata sgt cbb bdk2 kn xtaw pa...hahahaha.. klaw kita mkn.. xtaw la owg nk kta pa...hihihihi...untuk kita yg nk cuba.. kena la mkn kt tempat2 yg sulit n jgn mkn time posa dh la...apa pon xbole.....hahahahah.... nie aku kasi keratan akhbar tok meyakinkn kita supaya mencuba...hahahaha selamat mencuba...

klik kt pic diatas bgi full view...=)

Friday, 24 June 2011

lilin kek??

hahahaha.... kenapa time birthday ja perlu ada lilin pada kek hah???  kdng2 aku terfikir gk... n aku xnafi aku penah gk join parti hari lahir yg menyediakan lilin pada kek... tpi nk buat cmna... xkn nk gtaw kt tuan punya event... sdngkn tu hari lahir dya... so aku ikt join jela...


nie pndngn aku jela ok... bagi aku la... kek tu xksh la( lagi pn kek tu dibahagi2kn dan diagih2kn... kn tu sedekah)... cuma lilin tu ja...bagi aku salah... bagi aku ok...


anda pernah lihat logo nie???
tahukah anda yahudi nie merayakan setiap event mereka dengan lilin?? api dan pelbagai lagi?? 

mesti ada diantara kita berpandangan " ala lilin ja pn... bkn kita nk sokong o IKUT agama lepa pn...xopen la"
hahahhaa... ketahuilah anda sudah pn mengikut sunnah yahudi...

aku kasi dalil hadis tok kita sama2 hayati...
H.R. MUSLIM



Daripada Abu Said Al-Kudri ra berkata : Bahawasanya Rasulullah SAW bersabda :" Kamu akan mengikuti jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka". Sahabat bertanya, " "Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nasrani yang kau maksudkan?" Nabi SAW menjawab, " Siapa lagi kalau bukan mereka".

Umat Islam yang mengikut jejak langkah apapun "cara hidup" orang-orang Yahudi dan Nasrani, hinggalah dalam urusan orang kecil dan perkara-perkara yang tidak munasabah. Contohnya, jikalau orang Yahudi dan Nasrani masuk ke lubang biawak yang kotor dan sempit sekalipun, orang Islam akan terus mengikut mereka.

Zaman sekarang ini kita dapat melihat kenyataan sabdaan Rasulullah SAW ini. Ramai orang Islam yang kehilangan pegangan di dalam kehidupan. Mere hanya meniru "cara hidup" Yahudi dan Nasrani samada mereka sedar atau tidak. Ramai orang Islam yang telah terperangkap dengan tipu helah Yahudi dan Nasrani dan ramai pula orang yang menjadi alat dan tali barut mereka.


Ya Allah ! Selamatkan lah kami daripada mereka.
CAHAYA_DARI LANGIT
  

sejarah surah an-nas dan al-falaq

aku nk kongsi2 la ckit...ilmu yang aku dapat time khtbah jumaat tadi... moga2 kita mengetahui sejarah turunnya surah an-nas dan al-falaq...



kt cini aku masukkn 2 surah dan maksudnya kt bawah supaya kita memahami makna disebalik surah yang sllu kita baca sebelum tido...

surah an-nas
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
  1. Katakanlah (wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah) Pemelihara sekalian manusia.
  2. Yang Menguasai sekalian manusia.
  3. Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia.
  4. Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam.
  5. Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia.
  6. (Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia.



surah al-falaq

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
  1. Katakanlah (wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk.
  2. Dari bencana makhluk-makhluk yang Dia ciptakan.
  3. Dari bahaya gelap apabila ia masuk.
  4. Dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan).
  5. Serta dari kejahatan orang yang dengki apabila dia melakukan dengkinya.

kejadian ini berlaku ketika nabi disihir dalam percubaan yahudi untuk membunuh Nabi Muhammad (s.a.w)
dimana seorang yahudi telah mengambil 11 helaian rambut daripada sikat Nabi Muhammad (s.a.w) dah disihir sebelum diletakan di telaga di pinggir mekkah. sehinggalah 2 mailaikat turun untuk bertemu dengan baginda lalu memberitahu bahawa baginda disihir dengan 11 helai rambut baginda di letakkan dihujung telaga di pinggir mekkah. lalu Allah (s.w.t) menurunkan 2 surah an-nas dan al-falaq kepada NabI Muhammad(s.a.w) .dan baginda mengarahkan para sahabat agar ke telaga berkenaan dan menhilangkan sihir2 dengan memcabut setiap helaian dengan 1 ayat pada surah an-nas dan al-falaq sehinggalah selasai 11 ayat pada kedua2 surah untuk 11 helai rambut yang disihir... 

kadang2 kita tahu menghafalnya... tetapi tidak memahami maksudnya.... 
kadang2 kita tahu membacanya..  tetapi tidak megetahui sirahnya... 

terbaik untuk kita bersama... mendengaq dan berkongsi... semoga dirahmati dan diampunkan segala dosa2 kita... amin... peace v...

Thursday, 23 June 2011

kehebatan KETIAK lelaki???

hahahhaa.... tahukah ampa?? kehebatan lelaki bukan hanya pada kekuatan??? tetapi pada bau ketiak...?? nk taw?? ya2... bau ketiak masam yg ada pada lelaki itu mampu menghilangkan stress pada wanita?? mybe ramai dh taw.. tpi cita p la...dgaq lawak kn??? klaw xcya aku kasi fakta biaq ampa caya k...klaw xcya gk.... try la...hihihih....


Beberapa tahun yang lalu, Bahagian Biologi Manusia di University Pensylvania telah melakukan satu kajian yang telah membuktikan bahawa peluh lelaki dapat membantu kaum wanita untuk menurunkan tekanan dan melancarkan perjalanan haid. Menurut laporan Jurnal Biology of Reproduction America, sebelum ini,bau ketiak lelaki yang sengaja “diproses” daripada lelaki yang tidak memakai deodoran digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa hidung wanita boleh “digoda” dengan bau semulajadi lelaki.






mula2 tu aku pn xcya gk...asa mcm lawak kn... tpi lepas kawan blog aku gtaw pglman dya... aku yakinkn diri aku tok caya.... hahahha... xpnh try ag la...  xda bini nk try... t da bini bole cuba la....hahahhaa.... perghhhh.....


klaw xsanggup bau ketiak laki(untuk wanita sahaja ok)... hampa bole gk cuba bau2 lain... antaranya...

  1. bau coklat( xdan nk bau ampa dh mkn)
  2. bau kopi
  3. bau aroma terapai yg ampa minat.
  4. bau rumput lepas hujan...

 pa2 pn...selamat memcuba... peace v terBAIK daqi ladang r...

Wednesday, 22 June 2011

jaya waris....


hahahaha....sebut je pasai jaya waris... terigat zaman dlu2... time aku masih di bangku sekolah... ketaq2 kpala lututku menanti pa akan jadi pada diriku selepas pulang kerumah... hahahhaa... dalam keta xyah dok kata la... klaw xkena hingaq(bising) tu tpu la... tpi bla dh bsaq nie...baruku sedar... kenapa mereka bising2??...cbb nk aku berjaya mcm owg lain... tpi...aku dh cuba sehabis baik...tpi.. kudratku xmampu untuk terus mara... dan aku dh cuba sedaya upayaku... mujurlah keluarga ku memahami keadaan ku...pa yg aku nk sampaikn... dicitulah kita akan dapat melihat..wajah2 ahli syurga allah...iaitu ibu dan bapa...ada yg ngis kerana gumbira... ada yg ngis kerana kecewa...ada yg tidak hadir.. ada yg tidak berkata2..dan pelbagai2 lagi yg dapatku lihat... itulah panorama ketika di jaya waris... bsk jaya waris adkku... aku terpaksa menemani ibuku... untuk hadir ke jaya waris adk ku di maktab mahmud kulim..
so terpaksa la...bgun awl bsk...hihihihi...klaw x...kena bising la bai... sekian... peace...v

Tuesday, 21 June 2011

kenali nisa(wanita)...


aku knai minah nie.. kt muka buku aku... best beb kwn ngn dya,, nk taw ka sapa?? lu cari la niri... hahhahaa..
aku igt ag... aku da msj dya... "thnx add....=)" kira mcm tu la msj aku hihihihi...tup2 selang bbrpa hary pas2 dya balas msj aku kt CHAT di muka buku ku... dya rply " welcm.. thnx aprve xmaw combng2 taw" kira lbih kurang cm2 la... stat c2 la aku mula knai dya... hahahah... dya cantik... bahasa dya pn indah.. sifatnya secantik wajahnya...hihihihi... dya baik sgt2... bukan ngn aku ja...ngn smua owg dya baik...tu yg buat aku suka sgt kwn ngn dya.. dya juga seowg yg berpelajaran tinggi..tpi aku suka cara dya yg xmemilih berkawan...kira untung la spa dpt kwn ngn dya...(aku la yg untung tu)hahahaha... bnyk ag aku xtaw tntng dya... so aku nk cuba la knai dya...walaupn aku taw...mmg susah la nk knai lebih2... tp xpala... aku dpt kwn ngn dya pn aku bersyukur sgt...
sekurang2nya da gk insan nk kawan ngn aku.... termasuk anda yg membaca blog ini...peace... terBAIK dari ladang...

Monday, 20 June 2011

cita -cita aku??

cita aku dlm penulisan blog khasnya la... bukan kerjaya aku... cita2 aku dlm penulisan blog nie... kira aku nk owg ternanti2 pa yg aku akan tulis...kira owg tertuggu2 la pa topic baru aku....hahahahha(mmpi jela).... tpi aku asa mmpi jela kowt yg aku mampu...tpi xmustahil kn??(tpi xharap sgt la) n bla owg baca blog aku... owg akan merasai pa yg aku rasa bla aku tulis... contohnya klaw sdey...owg bole rsa pa yg aku rsa sdey... bla lawak.. happy... marah n mcm2 ag la.... hahahhaa... wlupn aku asa aku xmampu smpy tahap tu... tpi smua bnda tu xmustahil... so aku try jela takat mna aku mmpu... klaw aku bole smpai tahap tu... capai lah cita2 aku...hihihiihih...cyok3... 

Sunday, 19 June 2011

lagu melayu VS lagu owg putih??

masing2 ada pdngn tersendiri...bak kata pepatah... rambut sma hitam aty lain2... aku sokong sgt pepatah tu...  yelakn... xsmstinya owg kmpng xminat lgu owg putih..n xsmua owg bndar mint lagu owg putih.... smua tu terletak kt indivitu itu sendiri....  da yg suka 1lagu itu disebabkn mksud ssbuah lagu... n ada suka sebb music n mcm2 ag la... bgi aku aku lebih suka lagu yg senang tok difahami(lagu melayu la) wlupn da mbe2 aku ckp... " hg nie.. xsmpoi r... lyn lgu owg putih r best..bka la hitz fm... nie buka sinar, suria, hot... adoi... awt xbuka kelasik Fm " tu normal la... hahahaha.... 
lagu yg bole aku paham... memudahkn aku memahami n sng nk lyn... klaw lgu owg putih nie... aku suka cbb  music ja.... moden... tpi aku xpaham sepatah haram...bukan aku xnk paham mksd lgu tu..tpi aku asa mcm tah r... mcm buang masa ja nk belek kamus paham mksd lgu tu... bik layan lgu mlyu...senang... ag pn...lagu mlyu skunk dh best2... wlupn xsmua... tpi kira bole buat aku minat kira hebat la...hahahah...kdng2 ada lagu yg kena ngn jiwa kita... mcm taw2 ja kita sdey..appy... mrh... n smua la...cbb tu lagu nie... penting dlm hidup kita... btoi kta2 allahyarham tan seri p.ramli..." lagu dan irama xbole dipisahkn.. mcm tu jgk la dgn kita....... perghhhh!!!...

Friday, 17 June 2011

pegalaman kemalangan...

dh bapa ari dh aku xley tdo mlm....adoi naik rungsing gk la aku... tpi xpala..bosan2 nie aku tulis la blog.. mna taw ley buat aku tdo ka jp g...ihihihihih...aku nk cita la pglmn kemalngn... terjadi time  cuti hari pekerja..taun lps... sja la..nk jln2 ronda2 peneng ngn mbe2...shping.. mndy pntai.. tpi tu la owg ckp...malng nie xberbau...so kita kena redo la dgn ketentuan allah.... sekurng2nya aku masih hidup.... 
nk kata terok nie... xla la trok sgt...hahahha... nie pic sekadar nk lepas tnsion ja... almaklumlah... niat nk enjoy..tup2 prop plk yg mai...hahaha..aku k ja...sja ja baring kt c2...nk habaq trok la...hahahah.... trok keta jela...dpn tu remok la... wk2 nie...nk g mndy pantai batu frggi...time dlm koi 4lebih la.. last terpksa la batal...dlm keta nie da 4 owg(bukan aku yg bawak keta).. smua dok HUHAhUhA last2 PaNG!!! apa pn xbole... hahahah....nasib smua selamat.. yg tnsionnya.. kak(yg kami langgar tu la) bising bukan main... bdk USM.. benda bole stel elok2.. tpi cbb mulut dya yg leser tu la buat kmi asa mcm nk jahit ja mulut dya...hahaha... last2 kami buat repot polis.. keta dok bgkel.. balik perlis naik BAS terbaik.. hahaha... bnyk gk pgjaran yg aku dpt time nie... betapa pentingnya memakai tali pinggang keselamatan(seat belt)... hahahah..kurang2 selamat gk la aku drp terhantok...  pgjaran lain...berhati2 jela semasa memandu.. trutama pemandu...kena fokus la... hahaha... peace...

Thursday, 16 June 2011

mak abah maafkn lah anak mu ini...


mak abah... nyan(nama manja2 aku kt umh) nk mintk maaf.. nyan bnyk buat slh ngn mak  abah... nyan xda niat pn nk buat mak ngn abah marah mahupun cakit aty...nyan taw.. nyan nie xpndai... mcm ibnu sina.. nyan xbaik mcm ank nabi ibrahim a.s...nabi ismail... yg sgup korbankn dirinya... nyan xsehebat khalid al-walid semasa perjuanannya... nyan tetap nyan mak! abah!! walaupon mak ngn abah xpernah ckit pn  xmerungut n xkisah kekurangan yg da pada nyan... nyan mintak maaf sgt2 selama 21 taun mak ngn abah jaga nyannn...nyan xley idup tanpa nak ngn abah...sllu susahkn abah ngn mak... bila wet xda...nyan sllu mintk  n susuahkn  abah ngn mak.. nyan nk mintk maaf sgt2...kdng2 bila nyan senang nyan lupa mak abah... nyan sdey cbb xley jadi ank kebanggan mak ngn abah..  nyan nk sgt2 doa mak ngn abah...nyan harap doa mak ngn abah tok kejayaan nyan..nyan mintk maaf dri hujung rambut..smpi hujung kaki mak abh...ustaz kata syurga nyan kt bawah telapak kaki mak ngn abah.. nyan harap sgt2 dpt bau syurga n nk sgt2 keredoan mak abah... nyan malu nk ckp face to face yg nyan cyg sgt2 kt mak n abah...nie ja cara nyan nk tnjuk cygnya nyan kepada mak n abah.... selamat hari mak ngn abah... anakanda cyg laju2... sbb nyan cyg hari2... bukan nk tggu hari ibu n hari bapa baru nk wish... cayang mak FUZIAH binti mat & MUSA bin ismail.. emuuuahhhh.... 
abah musa bin ismail..
mak fuziah binti mat..

Monday, 13 June 2011

lost world of tambun


perghhhh!!! keringat bai... time aku stdy dlu, time cuti2 hahahah...sem bpa aku xigt la... tpi tmpt nie mmg best... time trip to PERAK cbb nk tgk baby baru< kelahiran adk baru  mmbe..
atas jemputan! melawat baby baru..hahaha.. baby laki

ini lah kenderaan yang disewa untuk trip ke perak pada wk2 itu... klaw xsalah 11 owg kowt... penuh van oo...hahaha..  
van turbo..
alang2 dh p perak.... kmi trus ke LOST WORLD of tambun... hahahaha...klaw nampak patung kucing zaman firaun nie... mmg dh sampai la.. salah satu tarikan tempat nie.. klaw mai...mesti nk bergambarnya kt cnie... hihihih... contoh pic bawah nie... hahaha...best beb!! posing maut la...






sebelum mandi bergambar dulu... bukan senang taw nk mai dh pas nie...hahaha... nie la aku klaw nk taw...hahaha..
sama tpi xserupa...hahahaha....graw2 ja... xbnyk pic mndi nk tnjuk besa la nk mndy kn.. ssh la nk bergambar kn...rugi gk la xambik pic cbb smua best2...
nie antara tempat2 cantik la yg bole kongsi.. 
jgn trkjut la...klaw ampa nmpk gjah mgamok...hahahaha... naik tkt gk la aku tgk...tpi gjah dh kena sumpah la...hahahah... dh jadi batu... ihihihihih....
hahahha...dh penat2 mandi... nie la wak2 yg terbaik tok makan... pegrhhhh!! bsaq2 ooo udang tu...
mee kari ... hahahaha... mee dh abis...tgai udng jela... hahahah... ni smua kenangan time aku stdy dlu...  mybe bnda nie mai skali ja sumur hidup aku... klaw mai lagi pn mybe xsma bla mai ngn kwn2.. so aku bertuah cbb ada ngn kwn2 time nie... n bnda nie dh jadi sejarah aku ngn kwn2... terBAIK...

sijil spm

pic contoh

mesti ramai yang dah ambik kn sijil spm?? hahahha... aku nie ja bwu nk p ambik... aku p2 ja jumpa SIR.BALA aku igt dya nk tny pa2 pasai pa yg aku buat skunk... tup2 dya mintak no.phone nk bagi keja...katanya la..hahahah... kerja pa aku xtaw la...dya kta tggu dya msj...hope keja ok la...hahahaha...berbalik kepada sijil spm...umah ngn kolah xla jauh mna xsmpai 1km pn... tpi malas punya pasai rini bwu aku p ambik.... 2011 - 2007 = 4taun ma... hahahah... lama gk la... mcm2 perubah kt kolah aku tgk... tringt zaman nakal2 kt kolah dlu... ckgu2 masih da... n rindu gla suasana dlu.... tpi benda dh lepas.... jz terkenang... klaw bole balik ke zaman dlu...bole kta zaman kolah diantara zaman yg klaw bole aku nk p... hahahaha... tmpat aku main2...owh.. sdey :'(... tgk ckgu2 masih mendidik... betapa besarnya jasa mereka... klaw xda lepa, xdidik aku... xtaw la pa jdi kt aku la...THNX GURU2 MALAYSIA.. tdi aku p... aku jumpa rmai ckgu2... antranya... en.din, en,zulfakar(sempoi ckgu), cik rohani(suka majok) hihiih... asa mcm tah la...hahahha..tpi best la.... dh la kolah rmai awex.... SMTSP2 spa xknai... hahahah... kolah paling rmai ppun... tpi p tdi sowg pn xlekat...hahahhaha.. pa2 pn SMTSP2 TERBAIK....

Sunday, 12 June 2011

baik aku diam...!!!


baik diam kn... klaw bnyk ckp pn xguna... kndng2 bnyk ckp pn xguna gk klaw kerja xjln... mcm gadoh gk la... klaw takat gadoh mulut(bertikam lidah) nie...bik xyah la.... last2 xselesai gk masalah... baik diam... bgi ja pa yg dya nk... sng... aku pn bosan klaw dgn owg bising2 kt aku... so bla diam mybe tenang... biaq la pa owg nk buat kt aku... aku redo jela... hahahahah... yg penting jgn kco aku dh la pas nie k... bla xda idea mcm nie la... nk main blog pn dh xsmgt dh...xda idea nk tulis pa... hmmm... bosan!!!! hahahaha... so da x spa2 taw tmpt yg tenang.. tlng la gtaw nah....klaw ley nk p c2...hahaha..peace....

Friday, 10 June 2011

melayu??

penah x ampa search kt google tentang  "MELAYU"  mesti ramai yg penah search... klaw xpnh ce try...
bukan niat nk menjatuhkn atau memalukan owg melayu... cbb aku pn melayu... tpi cuma kadng2 aku terfikir gk la... npa ea?? mcm mna ley jadi cm2?? klaw x kita yg buat dya... xkn mat saleh(owg putih la) lak nk buat kn?? klaw mamat salleh tu ley cya gk la... nk tgk x?? jp aku share kt ampa pa yg aku dh search...

ampa tgk?? nie ka melayu... adoi... malu siot... ampa nilai niri la... contoh la..klaw da owg putih nk buat asimnt ttng owg mlyu...dya maleh nk cae buku rujukan... dya cae kt tenet... tup2 bla lepa search kluaq yg nie??? apa pndng lepa kt kita??  cuba anda byngkn??? "wow... ini ka owg melayu?? yg lepa cakap terkenal dgn adat sopan dan budaya ketimuran" cakap owg putih dlm bahasa melayu...hihihi...
smua nie keja owg mlyu gk la... boleh kata smua kluaq ayt lucah... adoi... klaw search kuaq malaysia bakal juara dunia bola sepak bangga gk la...walaupon aku asa mustahil... hahahaha... berbeza lak pic kt bwh nie...
 
nie la beza negara islam n negara bukan islam... terutama mejority rakyatnya...paham2 la... nie la punca klaw teknologi makin maju.... manusia salah guna... teknologi malaysia xla shebat jepun... tpi bygkn klaw malaysia hebat dlm bidng teknologi setaraf dgn jepun...contoh la...... klaw search agk2 kuaq x mcm pic no.1 tu.... klaw x... mmg maju bersama pemikiran la... tpi klaw kuaq lagi trok drp pic no.1... kita kena sdaq la... biaq xmaju xpa...klaw memalukn budaya kita niri... so think2 la ye... aku xmampu megubahnya...klaw kita xsma2 ubah... cbb aku nie pn bkn bguih sgt dlm hal2 melayu... jz nk sma2 ja kita tgk....cbb aku pn xsempurna...
chaw....

selamat tinggal...

aku baca mymetro kt intenet tdi... sdey gk la cita dya...cuba kita byng kn..ssowg yg kita cyg.... mak o abah.. tunang o laki/ bini kita ka ckp kt kita...



‘Sayang jaga diri baik-baik’


dan xlama lepas itu... kita dpt taw yg owg yg kita cyg itu dh pergi buat selama-lamanya... pa yg kita asa??? mybe kita xdpt asa... tpi bla jdi kt batang idung kita...bwu kita taw... sebak o x kn... lumrah manusia...cm2 la..
aku pnh baca kt blog awex nie... dya cita saat2 sdey dya(mmbe dya la meninggal)...aku baca mcm owg gila gk la aku tgk (awex kepada laki terbabit)dya...nie antara ayat2 dya CONTOH jela... 


" cyg... kenapa cyg tipu baby... cyg ckp cyg xkn tinggal kn baby smpy bla2... tpi cyg biarkn bby sowg2..." 
" semlam baby kejut subuh mcm sllu bby kejutkn cyg... tpi bby sdey cbb cyg xeply pn msj bby" >cyg dh tiada
" cyg.. npa bby cl cyg...tpi cyg xagkt... mcm sllu cyg angkt..."
" cyg... bby nk gtaw yg bby sunyi bla cyg xda kt cc bby... kenap cyg pergi tinggalkn bby sowg2"

bnyk lagi aku baca... sdey bai... nie baru sikit... kuaq ayaq mata gk la aku bca blog dya... tpi aku tumpang sdey jela... laki tu meninggal cbb kemalangn... ciap dya letak ag pic time kemalangn laki tu... aduh sdey gk la..byg kn mbe kita meninggal jela... pa kita asa??? 
cbb dunia nie hanya sementara.. bukan kekal untuk manusia mcm kita... mybe allah cygkn dya...insyallah...  
 DAN SESUNGGUHNYA DARI ALLAH KITA DATANG DAN KEPADANYA KITA KEMBALI..


nie blog awex tu...kita think +ve k... jz nk rasai atau tumpang mcmmna kesdihn sowg tu...jadi pgajaran n cyg pn dh xguna klaw dya dh xda....so cyg la dan berbaktilah selagi mereka masih hidup.. terutama kedua owg tua kita... 

Thursday, 9 June 2011

gunung jerai..

bosan2 so nk cita la ckit pglman nik gunung jerai... petang kmarin.. dok bosan2.. tiba2 abah ajk nik gunung... mula2 tu cm xcya gk la....last2.. abah bwk sgguh nik gunung jerai... hihiihihi...dok kedah dh 21 taun...bwu mai 2x.. 1st mai kes larian jerai... tu pn naik xsmpai puncak la.....smpai muzium ja... tinggi bai...


btolak dlm koi 3 drp sp... smpai dlm 3stgh lebih kt gurun... tmbah hujan lebat lak ptg kmarin.. mmg layan la... sejuk ala2 genting... hahahah... nk habaq mai pmandangan kt atas mmg cantik... asa tenang ja... nnti bulan madu aku... aku asa nk p kt c2 la... hahahaha.... best... lepak2.. dh lama xlepak ngn fmily... sskali lepak best gk...cuma xley la nk enjoy2 sgt la... almaklumlah... hahaha
nie antara pmndangn kt ats gunung... sempoi da chalet.. hihihih...
nie pic...diantara yg dpt aku lihat kt sna... pmdngan pulun bunting..sg.limau.
>da jambatan untuk ke pulau tu...nie pmndngan kt gunung jerai area chalet...
atas ckit drp chalet... da telaga tok sheikh




nie la telaga tok shiekh...ayaq(air sejuk baq hg) hahahaha... tpi da papan notis kt cnie.. oleh pgarah MPSPK dilarang melakukan perkara2 kurafat... nmpk sgt pnh jadi byk kes... mcm2 la manusia nie kn... tpi xtaw la punca air drp mna... aku dok nmpk paip ja...hahahah... tpi mmg ayaq bukit la..sjuk ja asa... ayaq nie xhenti2 mgalirkn airnya... besa la ulamak... pak aku cakap tok shiekh nie antara watak penting pyebaran islam kt kedah.. wow... bangga gk la dpt mai cnie.. hahaha...tu ja..nk cita bnyk2 pn bkn da owg baca... hahahaha... chaw...

Monday, 6 June 2011

rugby

minat rugbi??..n ramai yg beranggapan... rugbi nie 1 permainan yg berunsur ganas?? tpi x ganas mna pn... sukan nie bagi aku berunsur semangat... xhairan la...klaw kita tgk budak2 rugbi nie.. bla berkumpul...sembang psai rugbi ja... hahahaha... sukan pertama aku la... dlu aku xminat.. tpi bla join....jdi gian... hahahah...xtaw npa...  aku dlu main rugbi teknik sungai petani 2 stat fom4 n fom 5..... aku main inside centre(12)..


bagi pemain rugbi... klaw berdarah2 nie normal la... tpi xsllunya la main cmnie... mybe dya nie main  gila2 kowt...hahahaha... besa la pemain antarabangsa kn... mbe aku ada yg bahu lari la... mata jari la... mcm2 la aku dh tgk... tpi smgt tu la buat kmi minat sgt dgn sukan nie... kejohanan tertinggi aku.. xla tinggi mna.. jz main      
kejohanan antara teknik jela... hihihihi...jadi la... tu pn jenuh nk dpt main... cbb smua power2... hahaha bawah nie antara gme bsaq yg penah aku main la...

                             
  1. .kejohanan antara teknik(bwh 16) kt arau time fom4..
  2.  kejohanan rugbi  derah kuala muda/yan (bwh 18) kt smk lebai man SP 
  3.  kejohanan antara teknik(bwh 18) kt tknik sp 2 time fom5..



jz nk kongsi2 jela... tpi bla msk kolej ja... aku dh slow ckit la... bukan pa... xda spot dri mbe n pihak kolej.. so akhirnya... rugbi aku trkubur... hahahaha...aku harap di suatu masa...aku dpt kembali... hahahahah... dpt lepas gian jadi la... layan...

Sunday, 5 June 2011

bosan beb...

bla dh abis stdy cmnie la... hahhahaa... bosan... sdey tgai mbe2... dok umh... wk2 dh berubah... NO CLASS.. NO EXM.. NO KUIZ.. NO MORE.. hahahahah... dok umh... MAKAN...ON9... TITO... KUAQ... adess...  
bosan..bosan..bosan... tido lewat... bgun pn lewat...hahahhaha... t konvo... jgn tny la klaw aku BOROI... hahahhaha.... mak bising suh sambung stdy... haty aku memberontak!!! xnk stdy... so aku pilih jln aku tok buat RANACO.. kusus 4bulan kt terengganu.. tpi xtaw la dpt o x... dh mintak... kos tinggi kowt... RM6200.. huhuhuhu... klaw angakat LC pn pueh ooo... hahahahh.... so bla tdo lewat nie keja BLOG jela... nk main FB dh bosan... asyik bnda sma ja,,, nsib da mbe2 dlm FB dok tgor2... klaw xda... lagi la bosan...  n mendoakn.. hari esok lebih baik dari hari ini.... peace...

jutawan buta huruf???

spa cakap owg pandai ja ley jadi jutawan..??? hahaha... OPS kaji nk cita sal artikal mymetro 5jun 2011.. tentang tokoh atau jutawan...  kita ambik pegajaran dya k...
siapa dya?? dya ialah Andreas Panayiotou umoq 45... jutawan menduduki tangga ke -200 orang paling kaya di britain. kira tokoh la... pa yg menarik pasai dya??? dya merupakan individu yg tidak tahu membaca?? atau buta huruf..

sedikit artikal daripada mymetro tok dikongsi...

LONDON: Seorang jutawan yang tersenarai selaku antara orang paling kaya di Britain semalam membuat pengakuan mengejut - dia tidak tahu membaca.
Andreas Panayiotou, 45, tidak boleh mengisi sendiri borang pasport paling mudah. 

Dia juga terpaksa memberi tumpuan untuk mentafsirkan tanda jalan apabila memandu. 
Bapa lima anak itu yang mempunyai kekayaan mencecah £400 juta (RM2 bilion) dan menduduki tangga ke-200 orang paling kaya di Britain mengaku: “Ketika kanak-kanak, saya berusaha sedaya upaya untuk membaca.



“Tetapi otak saya tidak dapat mentafsirkan huruf yang membentuk perkataan itu.”


Selepas meninggalkan sekolah pada usia 14 tahun tanpa sijil, dia belajar mengatasi masalah disleksia yang dihadapinya itu dengan menghafal bentuk perkataan penting. 
Bekas peninju itu yang dilahirkan di London dari keluarga keturunan Greek Cyprot bagaimanapun berkata: “Saya menghadapi masalah besar apabila menemui perkataan yang saya tidak pernah jumpa. 
“Di jalan raya, saya tyerpaksa menumpukan perhatian sepenuhnya untuk membaca tanda jalan. Ia sentiasa merisaukan saya. 

“Mengisi borang seperti kawalan kastam juga menjadi masalah.” 
Meskipun buta huruf, Panayiotou kini memiliki tiga pesawat, satu daripadanya jet Gulfstream berharga £40 juta (RM200 juta), dan sebuah kapal layar berharga £12 juta (RM60 juta). 
Dia tinggal di rumah di Epping Forest, Essex, yang kawasan tanahnya seluas 20 ekar. 
Panayiotou yang menyuarakan hasrat untuk membantu mereka yang mengalami disleksia sepertinya berkata: “Ketika kanak-kanak, saya tidak suka membaca. Apabila dewasa, saya mengatur kehidupan seharian saya supaya dapat mengelak daripada membaca.” - Agensi


rezeki nie ada ja kt mana2... mybe dya bnyk usaha.. cuba kita byngkn.. kita yg boleh baca nie?? cmna?? 
pgajaran xsmstinya owg yg pandai nie pandai dlm smua bidang..  n xsmtinya kita bodo nie bodo dlm smua bidang...

nsihat..

bila kita kt atas nie...jgn lupa usha2 owg bwh... cbb owg bwh nie la buat kita dok kt atas..
klaw belajaq tinggi2... tpi ngn ngn mbe2 hampa ex(belagk) hampa tggu... bsk2 silap2 hampa keja ngn mbe2 yg hmpa ex tu... dunia nie kecik ja.. igt la... hebat mna pn kita.. bsk2 balut kain putih sma gk...


Saturday, 4 June 2011

~ selamat pengantin baru ~

                                  
selamat pengantin baru to myfwen NOR HIDAYAH(joyah pon pon)  & WAN RUHAIZAL aku dan kawan2 mendoakan semoga bahagia sehingga ke akhir hayat...  


nie pic akad nikah yg berlangung ahad lepas 29/5 klaw xslh la....soe joyah klaw silap... hahahaha

pic nie aku terambik(rimbat) kt FB hg...soe la no....xdan nk gtaw hg.... hahahaha... kenduri  5hb jun 2011 /3 rejab 1423 aku doakn berjalan dgn lancar.... hahahaha... n nk ucap terima kasih la cbb jemput... tggu kami no pastikan makanan cukup!!... hahahaha.... dan pasti kn kerusi VVIP ok... hahahha.... 


nk pantun ckit... 


 bauhulu kuih tradisional..
    mangkuk timah penuh sarat..
kalaw dahulu tidak kenal..
    sekarang beramah semakin erat..


ikan di laut asam di darat..
    dalam kuali bertemu jua...
hati terpaut janji diikat...
     atas pelamin bertemu jua..


tunduk segala rakyat jelata..
     memberi takzim raja sehari..
raja rupaWAN di atas takhta..
     duduk memerintah barang sehari..


orang jauh dikenang-kenang..
    hanya terkenang pada yang satu...
mula terkenal kemudian bertunang..
    diatas pelamin sama bersatu..


panas kering siapakan tahu..
         hujan rintik di daun pandan....
berjalan seiring bersentuh bahu..
         sama cantik sama padan........


ayam dara dibuat gulai...
        bungkus bekalan letak di bucu...
riang gembira kedua mempelai...
        semoga berkekalan ke anak cucu...


tuan puteri tersenyum - senyum..
         melihat laksamana bermain rodat...
senyum - senyum jangan xsenyum...
          sudah sempurna segala adat....


bunga melati dihujung dahan...
        disunting dara dengan cermat....
suami isteri berkasih -kasihan...
         seperti nabi kasihkan umat...


ikan todak si ikan pari...
        ikan linang di dalam peti...
adapun adat bersuami isteri...
        senang dan susah sampai mati...