Thursday, 8 November 2012

pesan nabi (tentang jodoh)
Hye2...selamat malam... jz nk kongsi2 ckit soal jodoh...terutama kepada mereka2 yg igin melangsungkan perkahwinan...hihihihih.... kira nie mcm wasiat @ owg melayu cakap pesan nabi kita lah...iaitu nabi Muhammad s.a.w 

Untuk golongan laki2
1.       

sabda baginda..

 “Seorang wanita itu dinikahi kerana empat; kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikkannya dan kerana agamanya. Maka hendaklah kamu mengutamakan yang beragama, nescaya kamu berbahagia.” 
 Imam Bukhari dan Imam Muslim 


Untuk golongan wanita

2.   
    Sabda baginda..

“Apabila orang yang engkau redha agama dan akhlaknya datang meminang, maka kahwinkanlah dia, jika tidak kamu lakukan demikian akan berlakulah fitnah di bumi dan kerosakkan yang besar.”

Kesimpulan dari hadis nie  yg aku paham... contoh 1.... kita minat dgn 2 owg wanita yg cukup sifatnya.. hartanya..wajahnya... dan kita buntu atau blur nk pilih yg mana...so kita pilih la yg beragama... tapi tidak bermaksud kita kna pilih yg alim ja... cbb kaum adam harauslah membimbing menjadi imam mereka.. supaya dapat membawa amanah nie menuju ke syurga Allah.Contoh ke2.(dlm dunia sekarang) Kira mcm kalaw kita knai dya... dya baik dan mai meminang dgn cara elok2.. kita selok2nya terima... walaupon dya tu laki orang... cbb sahabat nabi ada tny baginda... walaupon lelaki terbabit sudah berkahwin... kalaw laki tu adil.. dan sempurna agamanya... elok la c wanita terima.. dunia la..mcm2 fitnah jadi kt kaum hawa... kalaw kwin lambat kna kata... kwin awai kna kata... mgandung awai kna kata...xmgndung lagi la kna kata... so kwin cpt2 xpa... trpelihara maruah anda... siapkah yang kelak menjadi imam dan makmumku???salammmmm2 comments:

  1. dikahwini seorg wanita kerana agamanya..yg tu yg utama..tp bleh kata sume lelaki utamakan kecantikan la derr..so no wonder la pompuan pn pandang lelaki yg ada duit jer...

    ReplyDelete
  2. hahaha...cbb tu saya bagi nasihat... nk ikt...xikt terpulang,,peace

    ReplyDelete