Saturday, 10 November 2012

makan bersama syaitan

 Assalammualaikum... taw dak kadang2 kita makan bersama syaitan??
bagi kebiasaan manusia makanan adalah element yg pnting untuk menambahkn tenaga.. dalam erti kata lain makan apabila lapaq... hihihi... tahukah kita makanan terdiri dari 2 element yang penting...

   1.      Rohani(roh)
       2.  Jasmani(jasad)

Nie pandangan aku la..kira mcm fakta niri... hahaha... makanan terdiri dari 2 unsur diatas... contohla... kita diajaq hal2 berdoa sebelum makan... basuh tanagn sebelum makan...hilangkan bau2 makanan selepas makan..dan makan  menggunakan tangan kanan...

1.syaitan akan makan bersama2 manusia yang tidak membaca doa atau meyebut nama Allah.. so tanpa kita sedari syaitan telah makan makanan rohani kita(kira mcm makan makanan untuh roh kita).... walhal jasad makanan seolah2 tidak disentuh oleh syaitan..

2.makan dan minumlah dengan tangan kanan.

 Imam Muslim meriwayatkan sebuah hadis di dalam sahihnya, “Abdullah bin Umar r.a. berkata, Rasulullah s.a.w bersabda:

“Apabila salah seorang antara kalian makan, hendaklah dia makan dengan tangan kanannya, dan apabila dia minum hendaknya dia minum dengan tangan kanannya. Kerana syaitan makan dan minum dengan tangan kirinya.”
( Hadis Riwayat Imam Bukhari (7/171-Fathul bari)

 3.basuh tangan sebelum dan selepas makan serta hilangkan bau2 makanan yg masih berbau...
Pesan NABI kita

 “Siapa-siapa makan hendaklah basuh tangan dan mulut hingga hilang bau dan sisa-sisa makanan yang melekat di mulut bagi menjauhkan dari jilatan syaitan. Sama jua apabila kita "bersama" isteri hendaklah menyebut nama Allah.” 

Doa makan dan sebelum makan...moga2 kita  xkongi makanan dgn golongan yg dilaknat Allah..
No comments:

Post a Comment